Recensie: Zwijgplicht – Helen Vreeswijk

9200000005930925Titel: Zwijgplicht
Originele titel: Zwijgplicht
Auteur: Helen Vreeswijk
Uitgever: Unieboek Spectrum
Verschenen: 2012
Genre: Young adult, avontuur
ISBN: 9789022328026
Koop dit boek op Bol.com

Van Unieboek Spectrum kreeg ik de mogelijkheid om dit boek te recenseren, bedankt daarvoor! Het leek me echt een super leuk boek, vooral omdat ik zelf vrijwilligerswerk doe in een verzorgingshuis en zelf de verpleegkunde in wil. Dus dit boek sprak me erg aan. Ik moet zeggen dat ik voor dit boek nog nooit een boek had gelezen van Helen Vreeswijk en dit is dus de eerste. Dit is de omschrijving van het boek.

Ze wist hoe het werkte. Haar mondhoeken krulden omhoog toen ze in gedachten terugging in de tijd. Een brandschoon geweten had ze niet, maar er was toen geen keuze, hield ze zichzelf voor. Het was eten of gegeten worden. De ouderdom maakte haar week. Na al die jaren bezorgde haar verleden haar plotseling slapeloze nachten. Of was het toch de angst? Angst dat ze te zwak was om zich te verzetten als de ratten haar op een avond de mond kwamen snoeren?

Arjan moet voor school enkele weken stage lopen bij een verzorgingstehuis in de stad. Een opdracht die hij beslist niet ziet zitten: oude mensjes wassen en bedienen, het kan niet saaier. Maar daar heeft hij zich behoorlijk in vergist. Er vallen tijdens zijn dienst gewonden en zelfs doden. Het wordt pas echt luguber als een van de bewoners beweert dat er iemand rondloopt die het lot een handje helpt. Arjan twijfelt: oude mensen zijn toch seniel? Of spreekt de vrouw de waarheid? Op haar aandringen gaat hij op onderzoek uit, waardoor hij in een lastig parket komt. Feiten worden verdraaid en bewijzen worden verdoezeld.

Wat een spannend avontuur leek, wordt een regelrechte nachtmerrie. Wie zal hem, een knaap van zeventien met een niet al te beste reputatie, geloven? En hij is niet de enige met een reputatie. Hij wordt met een geheim opgezadeld waar hij geen raad mee weet.

Ik vond het echt een heel leuk boek, met humor en af en toe wat mysterie. Het mooie is dat de schrijfster zelf enige tijd bij de recherche heeft gewerkt. En dat merk je ook wel aan haar manier van het omschrijven van de plaats delict, om het zo maar eventjes te noemen.

Ik vond het geweldig dat oude mensje in dit boek, Joke Drenth. Echt een chagrijnig figuur die toch stiekem meer weet dan iedereen denkt. Vooral haar verleden als bankovervaller is echt leuk om te lezen. Het is echt een avontuurlijk vrouwtje geweest.

Op sommige momenten moest ik daarom ook weer even denken aan het  boek ‘De 100 Jarige Man die uit het Raam klom en Verdween’. Het enige echte nadeel vond ik dat ik in het begin al door had wie de dader was van de moorden in het huis. En dat is toch iets wat aan het einde pas aan het licht hoort te komen, vindt ik.

Maar al met al was het een super boek en ik denk dat ik nu wel meer boeken ga lezen van deze schrijfster. Ook is dit een zeer geschikt boek als je op de middelbare school bijvoorbeeld een boek moet lezen van een Nederlandse schrijver.

4ster

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *