Recensie: UP – Myrthe van der Meer

UPTitel: UP
Originele titel: UP
Auteur: Myrthe van der Meer
Uitgever: The House of Books
Verschenen: 2015
Genre: roman, literatuur
ISBN:9789044347203
Koop dit boek op Bol.com

Na het lezen van PAAZ was ik om, Myrthe van der Meer is een meesteres in het schrijven van psychiatrische romans. En daar ben ik werkelijk heilig van overtuigd. Echt ik heb genoten van dit boek. Het is een zeer waardig vervolg op PAAZ en alles loopt weer anders als je denkt dat het loopt.

‘Heb ik dan nooit een normale dag gehad? Ja, de momenten tussen de depressies en dat bijna extatische gevoel van geluk in. Maar ik ben altijd op doorreis, van down naar up en weer terug. Dat die depressieve kant een probleem is snap ik, maar als nu ook alles boven de streep een probleem is… Wanneer ben ik dan géén probleem? Wanneer ben ik dan géén risico, geen belasting voor de mensen om mij heen? Wie ben ik dat ik zo mag zijn?’
Als Emma enthousiast naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeurt er iets wat ze niet helemaal had
voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz; de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis. Alweer.
Aangezien deze nieuwe paazvakantie wel een vergissing moet zijn, gaat Emma in het doolhof van pillen, psychiaters en medepatiënten op zoek naar een verklaring. Want als je niet ziek bent, hoef je toch ook niet beter te worden? Als de verklaring in de vorm van een nieuwe diagnose lijkt te komen, begint ze zich echter af te vragen of ze die wel wil weten; want wat als je je eigen waarnemingen en gedachten niet meer kunt vertrouwen, en je grootste vijand niet in de buitenwereld zit, maar in je eigen hoofd?

Zoals ik al zei is UP een geweldig vervolg op PAAZ. Ik had dus gelijk al het idee dat Emma, Myrthe van der Meer eigenlijk is. Vooral omdat ze zelf onder een pseudoniem schrijft en alles zo echt overkomt, moet het haar wel zijn. In PAAZ werd vooral beschreven wat Emma beleefde tijdens haar eerste opname in een psychiatrische instelling. In dit vervolg, UP gaat ze meer in op de ervaringen hierom heen. Hoe voelde ze zich hier precies bij. Emma was overtuigd dat ze alleen maar even voor een gesprek naar de PAAZ hoefde. Maar ze krijgt een gesprek met iemand die ze niet had verwacht, een plaatsvervanger.

Emma wordt uiteindelijk bijna wel gedwongen om het echte verhaal op te biechten dus zegt ze uiteindelijk toch maar dat de zak met pillen thuis al op haar liggen wachten. De psychiater twijfelt hierbij geen moment en besluit Emma weer op te nemen in de PAAZ. Emma voelt zich echter hier niet gelukkig bij, maar moet zich er bij neerleggen. Alles begint weer opnieuw, een intakegesprek, de opname. En natuurlijk hetgeen waar je niet omheen komt de medecliënten, het personeel en alle ellenlange therapieën. Er zijn ook zoveel regels binnen de PAAZ en er komen natuurlijk waslijsten aan medicijnen bij. Ze ziet een aantal bekende gezichten weer terug in de instelling, maar ook veel nieuwe. Ze gaat er vanuit dat ze zo weer weg is uit deze molen. Maar krijgt naast haar huidige diagnose ook nog eens te horen dat ze manisch depressief is..

Dit boek is zo interessant, vooral voor mij omdat ik verpleegkunde studeer. Het geeft je toch een soort kijkje in een psychiatrische kliniek. In UP beschrijft Myrthe van der Meer dan ook al haar gevoelens en de dagelijkse sleur in de PAAZ. De manier waarop ze ook de andere cliënten beschrijft is zo goed dat het lijkt alsof je er bijna middenin staat. De personages gaan dan ook door van alles heen, relaties en natuurlijk ook die therapieën. Emma komt dan ook de meest heftige verhalen tegen die ze met haar medecliënten voert. Dit boek maakt je er bewust van dat de psychiatrie niet zo ver van je af staat dan je denkt. Het is vaak een beetje een verstopt wereldje waar een taboe op heerst, dus het is goed dat Myrthe van der Meer eens een boekje open doet hierover. Natuurlijk zijn zowel UP als PAAZ vrij heftig, maar door het gebruik van hier en daar wat humor geeft het weer een zacht randje. Dit maakt het een super spannend boek waar je zeker wat wijzer van wordt. En ook nog eens zeer goed leesvermaak biedt.

Beoordeling:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *