Recensie: Slaap – Haruki Murakami

slaapTitel: Slaap
Originele titel: ねむり
Auteur: Haruki Murakami
Uitgever: Atlas Contact
Verschenen: 2011
Genre: literatuur
ISBN: 9789045019352
Koop dit boek op Bol.com

Weer een Murakami. Dit is dan ook gelijk de dunste die ik kon vinden van hem, wel helemaal vol met prachtige illustraties. Wat gelijk al een groot pluspunt is. Ik begin de schrijfster steeds beter kennen, door zijn eigen unieke schrijfstijl.

‘Dit is de zeventiende nacht zonder slaap.’ Zo begint Haruki Murakami’s verhaal over een vrouw die ’s nachts geen oog meer dichtdoet. Maar het voelt anders dan de slapeloosheid die zij in haar studententijd meemaakte: dit keer is zij op raadselachtige wijze niet moe. ‘Ik kan eenvoudigweg niet slapen. Zelfs geen hazenslaapje.’

Dit verhaal verscheen niet eerder in Nederlandse vertaling.

Slaap is echt een magisch boek. Het hoofdpersoon is iemand die niet goed kan slapen. Eigenlijk helemaal niet, maar toch is ze niet moe. Het is weer heel surrealistisch en daarom vind ik zijn boeken denk ik zo mooi, het is literatuur, het is een roman, maar heeft toch een tintje met dingen die niet kunnen. Dat vind ik gewoon heel tof. Het hoofdpersoon krijgt bezoek van een oude, grijze man die water over haar voeten gooit, veel en heel lang. ‘Waarom gaan haar voeten niet rotten?’ denkt ze. En ineens knippert ze met haar ogen en poef de man is weg. Ze is niet moe en zit zelfs vol met energie. En ze leest heel veel, net zoals ik. Ik zou de nachten ook liever overslaan, als ik het niet nodig zou hebben en dan lekker gaan lezen. Echt een leuk boek, met een magisch tintje. Vooral de illustraties. Maar een ster minder, omdat hij zo dun was.

4ster

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *