Recensie: Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

9200000026257072Titel: Schim en Schaduw (deel 1 van The Grisha-trilogie)
Originele titel: Shadow and Bone
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgever: Blossom Books
Verschenen: 2014
Genre: Young Adult, fantasy, romantiek, avontuur
ISBN: 9789020679748  
Koop dit boek op Bol.com

Ik was al een tijdje zeer nieuwsgierig naar dit boek, ik heb hem namelijk meerdere malen voorbij zien komen bij andere boekenbloggers en Goodreads. Dus de tijd was rijp om dit boek te gaan lezen! Op mijn e-reader heb ik dit boek bijna letterlijk verslonden.

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Ten eerste mijn complimenten aan Bardugo voor het neerzetten van een fantastische fantasy-wereld, gebaseerd op hoe kan het ook anders Rusland. Zoals je wel op de cover kunt zien. De locaties zijn realistisch beschreven en het voelt alsof je er middenin loopt.

Origineel vond ik de woorden die je op sommige momenten tegenkomt, ook gebaseerd op de Russische taal grappig om te lezen maar soms moeilijk te begrijpen. Ook de personages zijn leuk en komen realistisch over.

Je kan van dit boek genieten als je jong bent, maar ook voor de wat oudere lezers is dit echt een prima boek. Het zit vol met spanning en angstige momenten, maar kan je ook laten wegsmelten als een een puddinkje door de romantiek. Spoedig beginnen in deel twee.

5stars

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *