Recensie: Red Cell – Mark Henshaw

Titel: Red Cell (deel 1 van Kyra Stryker & Jonathan Burke)
Originele titel: Red Cell
Auteur: Mark Henshaw
Uitgever: Karakter Uitgevers
Verschenen: 2016
Genre: thriller
ISBN:9789045209166
Koop dit boek op Bol.com

Kyra Stryker ziet haar carrière bij de CIA in rook opgaan als haar eerste missie in Venezuela uitloopt op een totale mislukking en ze met gevaar voor eigen leven ternauwernood kan ontsnappen.

Als de arrestatie van een groep Chinese spionnen in Taiwan uitloopt op een vuurgevecht waarbij ook een onbekende gifstof vrijkomt, lijkt de veiligheid van de regio, en uiteindelijk de hele wereld in gevaar. China zet een topgeheim superwapen in zonder angst voor ingrijpen van de Amerikanen, die alles op alles zullen moeten zetten om een escalatie van het confl ict te vermijden.

Stryker wordt toegevoegd aan de Red Cell: een CIA-denktank onder leiding van de rechtlijnige maar briljante Jonathan Burke. Ze krijgen de opdracht om een dubbelspion met de codenaam Pionier uit China te smokkelen. De kennis die hij heeft, zou wel eens het verschil kunnen betekenen tussen vrede in de Stille Oceaan en het uitbreken van een Derde Wereldoorlog.

Red Cell neemt de lezer mee van het Pentagon naar het Witte Huis, een vliegdekschip op zee en de schimmige stegen van Peking waar Stryker en Burke verwikkeld zijn in een levensgevaarlijke race tegen de klok om het geheime superwapen van de Chinezen tegen te houden, en de veiligheid van de regio te garanderen. CIA-analist Mark Henshaw gebruikte zijn vergaande kennis van de inlichtingendiensten om een razendsnelle, levensechte en onvergetelijke thriller te schrijven.

Dit boek volgt het verhaal van Kyra Stryker, een vrouw die werkt bij de CIA en tijdens haar eerste echte opdracht gaat het al mis. Het is een gevecht van leven en dood. Door haar baas bij de CIA krijgt ze een andere baan aangeboden. Bij analistenteam Red Cell, kijk daar hebben we de titel. En daar komt ze Jonathan Burke tegen, haar teamgenoot. Burke werkt normaal altijd in zijn eentje, maar een samenwerking met Kyra ziet hij wel zitten. Natuurlijk krijgen ze weer een moeilijk iets voor de kiezen. Ze moeten spionnen ophalen uit China en in veiligheid stellen. China is in oorlog met Taiwan en het gaat allemaal niet erg makkelijk.

Ik vond het echt een goed boek, ook omdat er een vrouwelijke hoofdrol is. En dat maakt het dus nog wel iets leuker en origineler dan andere actieboeken. Ik vond het als vrouw dus ook echt heerlijk weglezen en op sommige momenten lekker herkenbaar. Echt een pluspunt. Het heeft even een opstap nodig, maar als je eenmaal in het verhaal zit leest het lekker snel weg en springt de actie ervan af. Wat wel leuk is, is dat de schrijver zelf bij Red Cell heeft gewerkt als analist. Je merkt in alles dat hij ervaringsdeskundige is en weet waar hij over praat.

Beoordeling:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *