Recensie: Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

pogingenietsvanhetleventemakenTitel: Pogingen iets van het leven te maken
Originele titel: Pogingen iets van het leven te maken
Auteur: Hendrik Groen
Uitgever: Meulenhoff Boekerij b.v.
Verschenen: 2014
Genre: roman, literatuur
ISBN: 9789029089975
Koop dit boek op Bol.com

Ik ben altijd benieuwd naar boeken die grappige levensverhalen bevatten van personages. Geweldig vind ik dat, vandaar dat dit boek mij ook gelijk trok toen ik hem zag. Toch heeft het een tijdje geduurd voordat ik dit boek oppakte. Maar daarom niet minder leuk!

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage…

Ik heb dit boek vrij snel verslonden en vond hem dan ook geweldig, ik ben zeer positief verrast door de personages. Maar het is verbazingwekkend realistisch geschreven, met de nodige humor en de irritaties die oudere mensen beleven, ik was er altijd al benieuwd naar. Toch is het boek niet altijd grappig, het laat je ook de minder leuke kanten zien van het ouder worden. Ik vond dit echt een fantastisch boek, want ondanks dat ik zelf heel jong ben in vergelijking met iemand van 83 1/4 kon ik met toch goed de situaties indenken en kon ik me er best goed in inleven. Dit boek geeft je wel extra inzicht om mensen van die leeftijd te kunnen begrijpen, wat ik zelf erg handig vind aangezien ik nog weleens oudere mensen tegen zal komen de komende jaren. Maar echt een aanrader!

Beoordeling: ★★★★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *