Recensie: Outside In – Maria V. Snyder

9200000014391502Titel: Outside In (deel 2 Insider)
Originele titel: Outside In
Auteur: Maria V. Snyder
Uitgever: Harlequin
Verschenen: 2013
Genre: young adult, dystopian
ISBN: 9789034755872
Koop dit boek op Bol.com

En dat is alweer het tweede deel van de Insider serie. Outside In gaat weer verder, waar Inside Out is afgelopen. Het is een spannende young adult serie waarbij we weer terug zijn in het buizenstelsel.

Vroeger was Trella een sloof, alleen goed genoeg om de buizen van Binnen schoon te maken. Tot ze de mythische Poort naar Buiten ontdekte en een geslaagde opstand ontketende tegen de oppers. Ze had gedacht dat oppers en sloven nu vredig samen zouden kunnen leven en dat zij lekker kon doen waar ze zin in had, maar niets is minder waar. Iedereen wil voortdurend iets van haar. Trella haat al die verantwoordelijkheid en gaat liever het gedeelte van Binnen verkennen waar nog nooit iemand is geweest, ook al haalt ze zich daarmee de woede van haar vriendje Riley op haar hals.

Ze vertelt hem dan ook niets van haar opzienbarende ontdekking…

Al snel blijkt haar ruzie met Riley nog de minste van haar problemen (ook al is ze nog zo verdrietig dat hij haar niet meer wil zien). Iemand pleegt sabotage, waardoor het voortbestaan van Binnen in gevaar komt. En net als Trella beseft dat ze zich niet langer afzijdig kan houden, doet ze nóg een ontdekking, een bijzonder angstaanjagende.

Er is iets Buiten… en dat iets wil naar Binnen!

Je zou nu juist denken dat het aangenamer wonen is in Binnen nu de Trava’s zijn weggejaagd en in de celblokken zitten. En het zou wellicht logisch zijn dat de oppers en sloven blij zijn nadat ze de ruimte boven hun hebben ontdekt en hebben omgetoverd tot een mooie grote woonruimte. Maar ze zijn eigenlijk niet zo heel blij.. Want nadat Trella samen met haar medestrijders de ruimte hebben ontdekt en die extra ruimte bewoonbaar hebben gemaakt, is Trella opgestapt uit het bestuur. Ze kan dat namelijk best overlaten aan de mensen die er meer verstand van hebben. Maar blijkbaar weet de commissie niet weet ze moeten doen en praten ze meer dan dat ze iets uitvoeren. De bevolking is daar niet blij mee en worden dus steeds onrustiger. Het stapelt zich allemaal op en er ontstaan verschillende spanningen. Er is zelfs sprake van sabotage en niet zomaar sabotage maar eentje waarbij de gehele werking van Binnen wordt blootgelegd en er nog grotere problemen ontstaan.
Trella komt hier achter en is overtuigd dat woorden niet alleen kunnen helpen, om dit probleem op te lossen. Ze probeert terug te komen en de macht weer terug te nemen.

Outside In vond ik spannender dan zijn voorganger. Ik vond Snyder in dit boek vlotter schrijven en er zat ook een geleidelijk tempo in. Het is een grote wasmachine aan gebeurtenissen, de personages weten allemaal te boeien. Ze moeten zich door verschillende problemen heen weten te lozen en dat is erg zwaar voor Trella en haar volgers. Maar dit boek verveelt in ieder geval niet.

4ster

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *