Recensie: Matched – Ally Condie

1001004010296234Titel: Matched (deel 1 Matched-trilogie)
Originele titel: Matched
Auteur: Ally Condie
Uitgever: Lemniscaat
Verschenen: 2010
Genre: Fantasy, young adult, dystopian, avontuur
ISBN: 9789047703198
Koop dit boek op Bol.com

Eindelijk heb ik dit boek eens kunnen lezen, ik was weer zeer positief verrast door de voorkant van dit boek. Het lijkt namelijk onheilspellend en spannend als ik er zo naar kijk. En ook de ondertitel is zeer goed ‘laat je niet meer los’. Of dat echt is gebeurd lees je hier onder.

Een meeslepende en verontrustende toekomstroman. Een boek waar iedereen vol van is, nog voordat het verschenen is! Ally Condie lokt de lezer in beeldende taal De Unie in: een beklemmende wereld die verontrustend veel lijkt op de onze, en waaruit niemand zich meer los kan rukken.

Matched wordt nu al vergeleken met de succesvolle Twilight-saga…

Cassia groeit op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt uitgehuwelijkt aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis, grondig mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen.

De wereld is weer echt ‘awesome’ te noemen. Het is een dystopische wereld waarin niemand een eigen keuze mag maken, opzich komt dit saai over maar het is heel mooi uitgewerkt en heeft meer dan dit alleen. Cassia laat zien dat ze het eigenlijk niet prettig vind geen eigen keuzes te mogen maken en ze laat weten dat iedereen anders is. Ze laat hiermee een ander deel van de wereld zien.

Condie heeft gezorgd voor een mooie selectie aan personages en hun verschillende denkpatronen. Ze zitten in een wereld waarin niks mag, maar toch dingen doen en dat maakt het erg leuk om te lezen. Zal de regering hier achter komen en wat zullen ze tegen deze mensen doen? Gaat er regelmatig door je hoofd als je Matched leest.

Ik ben zeer benieuwd naar het volgende deel ‘Crossed’, omdat dit boek een spannend open einde heeft en ik dus erg nieuwsgierig ben naar hoe het Cassia verder zal verlopen.

4ster

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *