Recensie: Leef! – Laura Maaskant

leefTitel: Leef!
Originele titel: Leef!
Auteur: Laura Maaskant
Uitgever: ten Have
Verschenen: 2014
Genre: waargebeurd
ISBN: 9789025903923
Koop dit boek op Bol.com

Ik heb dit mooie boek ontvangen van uitgeverij Ten Have. Er is nu namelijk een speciale luxe editie uitgekomen. Dezelfde inhoud, maar extra mooi qua cover en mooie gouden letters. Ik ben zeer benieuwd naar dit boek.

In LEEF! vertelt Laura Maaskant hoe haar leven is veranderd na de diagnose ‘kanker’.

Die diagnose kreeg ze op haar vijftiende, en vier jaar later opnieuw. Laura wordt na een lang en zwaar behandeltraject genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op waar ze gebleven was: na haar vwo gaat ze studeren in Amsterdam. Maar dan keert de ziekte terug. De prognose is ongewis, haar levensverwachting beperkt. Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven. Niet met een bucket list, maar ‘gewoon’, met haar vrienden en haar familie, en in haar werk. Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens. Laura’s ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest. Haar leven is ‘in goud veranderd’.

Ik vond dit op zich wel een zwaar boek om te lezen. Ik heb hem dan ook meerdere malen weggelegd, omdat het best emotioneel is om te lezen. Zo’n jong meisje, midden in het leven die zo wordt getroffen door een vreselijke ziekte. Het leven is niet altijd eerlijk. Wat wel waar is, is dat je zelf het leven meer gaat waarderen door dit soort boeken. Je mag blij zijn dat je niks ernstigs hebt als je sommige verhalen leest.

En wat heeft Laura een ontzettend zwaar leven gehad, ongelooflijk. Ik voelde helemaal mee met haar krachtige woorden die ze in dit boek op papier heeft gezet. Echt ontzettend knap. Ook dat ze zo lang positief kan blijven heb ik respect voor.

Ik geef dit boek dan ook de volle vijf sterren. Het heeft me diep geraakt en ik ben er nog steeds een beetje stil van. Als je een krachtig waargebeurd verhaal wilt lezen dan is dit zeker een must-read. Je moet het wel aankunnen. Want ik had er best wel moeite mee. Maar echt prachtig hoe Laura uit haar dal is geklommen. Chapeau!

Beoordeling: ★★★★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *