Recensie: Hitlers strijder – Danny S. Parker

hitlersstrijderTitel: Hitlers strijder: Het leven en de oorlogen van SS colonel Jochen Peiper
Originele titel: Hitler’s Warrior: The Life and Wars of SS Colonel Jochen Peiper
Auteur: Danny S. Parker
Uitgever: BBNC
Verschenen: 2015
Genre: historisch, non-fictie, biografie
ISBN: 9789045318462
Koop dit boek op Bol.com

Hitlers strijder is een beste pil om te gaan lezen, maar toch trok het me ontzettend. Velen van jullie weten wel dat ik van historische boeken houd. En ook de tweede wereldoorlog heeft me altijd al geïnteresseerd. Dus ook dit boek leek me erg boeiend!

Knap, intelligent, moedig – en met hart en ziel toegewijd aan de nazi’s. Dat was SS-kolonel Jochen (Joachim) Peiper (1915-1976), een van de meest controversiële figuren uit de gehele Tweede Wereldoorlog. Op jonge leeftijd ging hij vrijwillig bij de Waffen SS, om al snel op te klimmen tot eerste adjudant van Heinrich Himmler aan het begin van de oorlog. Hij vocht aan het front met de beruchte 1. SS Panzer-Division, en werd algauw een levende legende vanwege zijn vurige, brutale oorlogsstrategieën. Niemand minder dan Adolf Hitler stelde hem aan in de voorhoede ten tijde van het Ardennenoffensief.

Na de oorlog werd Peiper gevangengenomen en aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. Hij werd schuldig bevonden aan het Bloedbad van Malmédy, maar al in 1956 weer vrijgelaten. Een paar jaar later verhuisde hij naar Traves in Frankrijk, waar hij in relatieve anonimiteit werkte als vertaler. Op 14 juli 1976 werd zijn huis echter platgebrand door een gewapende bende die zich ‘de Avengers’ noemde. Wie dat precies waren, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk geworden.

‘Hitlers strijder’ is een uitgebreide biografie van een van de meest markante nazi’s ooit. Zijn oorlogsdaden, leven naast het slagveld en zijn complexe persoonlijkheid worden excellent in beeld gebracht door historicus Danny S. Parker. Aan dit rijke boek liggen jaren van diepgravend onderzoek ten grondslag, waarin Parker nooit eerder gepubliceerd materiaal boven water wist te krijgen. Bovendien nam hij talloze interviews af met Peipers naasten, waaronder vele Duitse WOII-veteranen. Dit uitgebreide standaardwerk over Jochen Peiper is de definitieve biografie van Hitlers favoriete krijgsman, maar tevens een unieke inkijk in de omgekeerde moraal van het Derde Rijk.

Dit is een verhaal dat weer over een specifiek persoon gaat, wat erg interessant kan zijn. Want dat geeft altijd wel een aardig realistische indruk vind ik. En alles klopt ook tot aan de puntjes, dat merk je meteen als je eventjes achterin kijkt. De noten van dit boek zijn echt tientallen pagina’s lang en in een klein lettertype. Dat zegt wel wat over het onderzoek wat is verricht om dit boek te gaan schrijven.

Peiper was een markant figuur, al op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij SS, om zich al snel in te zetten als eerste adjudant van Heinrich Himmler. Het was een man die moedig was. Hij vocht aan het front, want hij deed alles voor Duitsland, dat was wel duidelijk. Hij was al snel een gezicht binnen de Duitse oorlogsgemeenschap. En Adolf Hitler himself heeft hem toen voorgesteld aan het Ardennenoffensief.

De pret was al snel over na de oorlog, want toen werd Peiper gevangengenomen voor zijn vele misdaden. Hij was schuldig aan het bloedbad van Malmédy, maar was dus in 1956 alweer vrij. Wat dus maar van korte duur was. Eventjes heeft hij geprobeerd in de anonimiteit te leven in Frankrijk als vertaler. Maar in 1976 werd zijn huis platgebrand door een bende die zichzelf ‘De Avengers’ noemde en dan moet ik natuurlijk alweer aan de film denken. Maar deze bende is eigenlijk altijd onbekend gebleken en bestond vast niet uit Iron Man en zijn maten.

Ik vond het een zeer indrukwekkend boek om te lezen en ongelooflijk wat een zo’n kerel wel niet allemaal deed voor de Duitsers. Zo zie je het eens van een andere kant dan altijd alleen Hitler. En nu heeft Peiper ook zijn eigen biografie. Erg apart en moeilijk om te lezen wat deze man allemaal heeft aangericht en hoe weinig straf hij eigenlijk maar heeft gekregen.

Beoordeling: ★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *