Recensie: Het Programma – Suzanne Young

hetprogrammaTitel: Het Programma (deel 1 van The Program-serie)
Originele titel: The Program
Auteur: Suzanne Young
Uitgever: Karakter Uitgeverij
Verschenen: 2015
Genre: young adult, dystopian
ISBN: 9789045206905
Koop dit boek op Bol.com

Eerst wou ik dit boek in het Engels lezen, omdat hij er simpelweg nog niet was in het Nederlands. Maar nu hij er in het Nederlands is moest ik het natuurlijk een kans geven! Zo verslond ik dit boek in een paar dagen en heb ik nu zin in meer.

In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing is het Programma…
Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.
Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…

Eerst dacht ik.. “Oké dan, een boek over een vreemd eng Programma waarbij je onder toezicht staat.” Op zich klonk het niet verkeerd, maar toch had ik er in het begin moeite mee om het helemaal te vatten. Begrijp me niet verkeerd. Maar ik vond het gewoon wat vaag klinken en vroeg me af of het wel origineel genoeg zou zijn. Maar toen ik aan het lezen sloeg raakte ik toch wel gekleefd aan dit boek.

In de wereld van ‘Het Programma’ zijn alle verschijnselen die kunnen wijzen op een depressie heel erg gevaarlijk. Als ze vermoeden dat je een depressie hebt of krijgt dan gaan ze je in de gaten houden. Veel jongeren in die wereld worden namelijk depressief en plegen dus zelfmoord. Als je je huilend in het openbaar vertoond ben je het haasje. Dan moet je meedoen aan Het Programma, ze zullen je sowieso genezen. Want het is een epidemie die velen aantast. Je krijgt dan de kans om opnieuw te beginnen. Maar toch nemen ze meer dan alleen de depressie weg.

Ook je geheugen verdwijnt. Je zult niet eens meer je oude, vertrouwde vrienden herkennen. Hoe erg is dat? Je wordt dus een soort van zombie. Niet echt een leuk vooruitzicht. Sloane beland dus ook in dit circuit, als haar beste vriendin Lacey is opgepakt. Ze wil haar vriendin hoe dan ook bevrijden. Maar of dit ook gaat werken? Sloane is samen met James, de liefde van haar leven. Maar is hun gebundelde kracht genoeg om alles te verslaan? Dit boek knalt van spanning, liefde en verdriet.

Leuk en origineel zo wil ik het beschrijven, het heeft me echt positief verrast. Hoe Sloane zich af en toe gedroeg had ik wel mijn vraagtekens bij. Een leuk boek die je doet denken naar meer. Ik ben benieuwd naar deel 2.

Beoordeling:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *