Recensie: Het Examen – Joelle Charbonneau

9200000025901226Titel: Het Examen
Originele titel: Graduation Day
Auteur: Joelle Charbonneau
Uitgever: Karakter
Verschenen: 2014
Genre: Young adult, avontuur, dystopian
ISBN: 9789045206967 
Koop dit boek op Bol.com

 

Eindelijk het laatste deel van deze geweldige trilogie. Voor sommigen was het eventjes wachten, maar gelukkig voor mij heb ik deel een en twee nog niet zolang geleden geleden. Het is echt een fantastische trilogie, dus was ik uiteraard zeer nieuwsgierig naar de ontknoping. Wat zou er allemaal op het einde gebeuren.

Malencia Vale wil een einde maken aan het wrede systeem en de vuile spelletjes van de Test. De toekomst van het Verenigde Gemenebest hangt aan een zijden draadje. Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de Test. Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van wie ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn De inzet is hoger dan ooit – een toekomst geregeerd door angst of hoop.

Ik moet heel voorzichtig gaan zeggen dat dit deel me toch een beetje tegenviel. Maar dat heb ik wel eens vaker met laatste delen. Het was een erg traag boek en in het begin zat er totaal geen spanning in, wat ik dus wel verwacht had. Het laatste vond ik pas leuk worden en toen knalde ik er ook gelijk doorheen en las het laatste stuk in een keer uit. De Test en De Studie waren eigenlijk van begin tot eind voorzien van de juiste spanningsboog.

Het is zeker wel een goed boek, want slecht noem ik iets natuurlijk niet snel. Soms was er wel een punt waarvan ik dacht ‘Goh! Echt waar?’ of ‘No way!!’ Maar ik had daarmee dan ook niet verwacht dat het boek dit einde zou hebben, wat ga ik natuurlijk niet vertellen want ik hou niet van spoilers. Dus het was niet voorspelbaar te noemen, wat ik dan weer een pluspunt vind. Al met al valt het tegen vooral omdat de het eerste 2/3 deel saai was en helemaal om Cia’s beslissingen draait. Ik deed hier dan ook gewoon een paar dagen over. Het laatste 1/3 deel was veel beter en haalt daarmee het geheel weer wat omhoog. Jammer dus dat het geen mooie spanningsboog had.

3ster

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *