Recensie: Gone: Verlaten – Michael Grant

gone1Titel: Gone: Verlaten (deel 1 van Gone)
Originele titel: Gone
Auteur: Michael Grant
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Verschenen: 2012
Genre: young adult
ISBN: 9789000313655
Koop dit boek op Bol.com

Ik heb de hele collectie van Gone in deze cover in de kast staan, maar ik wachtte steeds op het moment om er aan te beginnen. En meestal duurt dat gewoon lang. Tot Boektober.

Tijdens een doodgewone schooldag ziet de veertienjarige Sam tot zijn verbijstering zijn leraar pal voor zijn ogen verdwijnen. Zomaar ineens weg! Algauw blijkt dat iedereen ouder dan vijftien jaar op hetzelfde moment is verdwenen. Bovendien is er een ondoordringbare barrière rond de stad opgetrokken, waardoor er geen contact meer mogelijk is met de buitenwereld. Er breekt een enorme chaos uit.Net buiten de stad neemt Caine de leiding over zijn internaat en daarna ook over het stadje. Eerst weet hij enige orde te scheppen, maar gaandeweg voert hij met een aantal volgelingen een waar schrikbewind. Hoewel Sam helemaal geen leidende rol wil, besluit hij ten slotte toch dat hij de kwaadaardige Caine moet tegenhouden. Maar intussen komt de dag dat hij zelf vijftien jaar zal worden steeds dichterbij.

Ik heb gemengde dingen gehoord over de Gone reeks, echter vond ik deze edities zo tof, vooral omdat ze gekleurde pagina’s hebben. Dus ik waagde het er gewoon op en heb de hele serie bij elkaar verzameld.

Het verhaal begint al vrij sterk. Met een paar eerste zinnen weet het al je nieuwsgierigheid te trekken en is het gewoon al spannend. Na een knal zijn alle leraren en iedereen van 16 jaar zomaar ineens verdwenen. Kinderen vieren dit dat er geen leraren meer zijn. Ze doen daarom al snel alles waar ze zin hebben. Gaan lekker eten, niks doen en gamen.

Sam is ook onder hen, hij is 15 jaar en neemt op het plein, waar iedereen in de avond bijeen komt de leiding. Hij verteld alle kinderen dat ze hun huis op kunnen zoeken. De dagen erna staan vooral in het teken om te zorgen voor de jongeren en eten halen. Sam doet dit samen met Quinn, Astrid en Edillio. Ze willen graag weten hoe dit alles is gekomen. Als ze met zijn allen naar een heuvel gaan waar een hotel op staat begint het avontuur echt.

Op een gegeven moment ontdekken ze dat er op een school buiten het dorp ook iets is gebeurd. Daar zitten kinderen op die niet konden blijven op hun oude school, vanwege hun gedrag. Maar een aantal van deze kinderen blijken dus een gave te hebben. Caine kan bijvoorbeeld mensen van zich af duwen. Hij gaat eigenlijk tegen de rest in en wil de leiding over alles hebben.

Aan het einde van dit eerste deel, hebben ze nog steeds met dezelfde problemen te kampen en komt er alleen maar meer bij, zoals oorlog en een voedseltekort. Ik ben nu al benieuwd. Ik vond (gelukkig) dit boek erg leuk om te lezen. De personages waren boeiend. Sommige verhaallijnen lopen door elkaar, maar dat is niet storend. Super spannend dus!

Beoordeling:

2 reacties

  1. Dit is typisch zo’n reeks waar ik heel erg over twijfel: het trekt me gewoon niet voldoende aan om erin te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *