Recensie: Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

9200000009891209Titel: Fahrenheit 451
Originele titel: Fahrenheit 451
Auteur: Ray Bradbury
Uitgever: Uitgeverij het Spectrum
Verschenen: 1953 (heruitgave 2011)
Genre:roman, literatuur, dystopisch
ISBN: 9789031506316
Koop dit boek op Bol.com

Ik kwam dit boek per toeval tegen in de bibliotheek. En ik had hem al een paar keer zien staan op Goodreads en in diverse listopia’s (lijstjes met boeken op Goodreads). Naja, als je hem dan toch ziet staan waarom dan niet gewoon meenemen. Het is niet een heel dik boek, dus ik had hem ook vrij snel uit. Ik vind het wel fijn om af en toe wat dikkere en dunnere boeken af te wisselen namelijk. Voor het geval je het nog niet weet, de titel  Fahrenheit 451 verwijst naar de temperatuur waarna een boek vlam vat oftewel 232 graden celsius.

In de 24e eeuw heeft de tv het gedrukte woord verdrongen; boeken zijn verboden en worden vernietigd door ‘brandmannen’ die geen water maar vuur spuiten: boeken ontvlammen bij 451 graden Fahrenheit. Guy Montag is zo’n ‘brandman’, maar na een ontmoeting met buurmeisje Clarisse gaat hij twijfelen aan zijn missie en sluit hij zich aan bij de ‘illegalen’ – dissidenten dus.

Een interessant boekje was dit. Het is namelijk een beetje zoals 1984 van George Orwell, oud maar toch actueel. En dat vindt ik best wel knap voor boeken uit die tijd. Toch vond ik hem wel iets aan de korte kant, het boek had van mij best dikker gemogen. Dan had er wat meer diepgang in gezeten waarschijnlijk en was het niet zo heel vlak geweest. Wat ik ook mooi vond aan dit boek is de schrijfstijl van Bradbury die gewoon wel poëtisch is te noemen en mede daardoor heb je bijna het gevoel dat je er zelf naast staat.

3ster

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *