Recensie: De echte Chinese keuken thuis – Fuchsia Dunlop

deechtechinesekeukenthuisTitel: De echte Chinese keuken thuis
Originele titel: Every Grain of Rice
Auteur: Fuchsia Dunlop
Uitgever: Karakter Uitgevers
Verschenen: 2015
Genre: culinair
ISBN: 9789045207797
Koop dit boek op Bol.com

Ik had dit boek zolang liggen en het duurde ook echt veel te lang voordat ik deze recensie ging schrijven. Maar daar is hij dan eindelijk, de recensie van De echte Chinese keuken thuis. Het leek me geweldig om eens écht Chinees te koken en niet die zoete bami zoals wij Nederlanders die kennen. Maar écht echt. Dus ging ik aan de slag met dit boek.

De echte Chinese keuken thuis is geïnspireerd op de gezonde en levendige keuken van Zuid-China, waar vlees en vis met mate worden gegeten en groenten de hoofdingrediënten zijn van de maaltijd. De meeste recepten vereisen weinig ingrediënten en zijn verrassend makkelijk te maken. Het boek bevat een uitgebreide inleiding op de belangrijkste smaakmakers en technieken van de Chinese keuken, evenals de ‘magische ingrediënten’ die bescheiden vegetarische gerechten kunnen veranderen in heerlijke delicatessen.

Probeer de geblancheerde choy sum met hete olie, Hangzhou tuinbonen met ham, gestoomde kip met shiitakes, of, als je ooit behoeft hebt aan een snelle oplossing, Fuchsia’s noodnoedels voor de nacht. Met prachtige foto’s en duidelijke instructies is De echte Chinese keuken thuis een parel die in geen enkele keuken mag ontbreken.

Het was allereerst al een kunst om iets lekkers uit te zoeken dat ook nog wel redelijk te doen is voor mij.. Als niet zo’n ervaren kok. Ik kan heus wel koken, alleen moet het niet té ingewikkeld worden. Dus ging ik zoeken in dit eindeloze dikke boek met Chinese gerechten. En ik heb heel wat kleine plakkertjes gemonteerd aan de bladzijden waar ik uit zat te twijfelen, want de foto’s in het boek zorgden ervoor dat ik bij ieder gerecht bijna liep te kwijlen.. Uiteindelijk besloot ik twee gerechtjes te maken. Geroerbakt rundvlees met zwartebonensaus (ook wel Jia Chang Niu Rou genoemd). En snijbonen met zwarte bonen en chilipeper. Daarvan heb ik de Chinese naam niet meer van onthouden. Allebei iets met zwarte bonen, dus ik dacht dat het wel goed bij elkaar zou passen. Alleen heb je voor dit soort gerechten altijd de halve toko nodig, dus ging ik in Leeuwarden een grote toko in. Toko An Phúc is gevestigd op de Voorstreek in Leeuwarden en heeft een groot assortiment buitenlandse ingrediënten. Het was inderdaad even zoeken tussen de niet leesbare beschrijvingen van spulletjes met minuscule stickertjes met een Nederlandse tekst erop. Daar heb ik de gefermenteerde zwarte bonen, laoganma zwartebonensaus, sesamolie en shoaxingwijn weggehaald. En bij de ordinaire Hollandse supermarkt de rest.

IMG_20150625_172903

Op mijn moeders verjaardag heb ik de gerechten klaargemaakt als verrassing. Op de foto hierboven zie je alle ingrediënten die ik nodig had voor de twee gerechtjes. Best wel veel inderdaad. En ook vrij duur qua inkoop, zo ook de biefstuk. Ik weet dat mijn vader niet van snijbonen houdt, maar ik heb het er op gewaagd.

BeFunky CollageHier zie je wat afbeeldingen van de voorbereidingen etc.

IMG_20150625_181443IMG_20150625_181453En zo zijn mijn gerechtjes eruit gekomen. Viel me niks tegen van mezelf. En het ziet er ook best nog wel aardig uit zoals op de plaatjes die in het boek stonden. Echter.. was het heel erg scherp! Dus heb alles van het vlees en de boontjes afgeschraapt qua saus. Want ik brandde me een eind weg in de mond niet te geloven. Mama vond het wel erg lief dat ik het had gemaakt, maar het is duidelijk niet voor onze mondjes bestemd.. De enige die alles op at was mijn vader, terwijl hij snijbonen eigenlijk niet lekker vindt heeft hij ze in deze vorm toch lekker naar binnen werkt. En we hebben van de snijbonen die we over hadden nog een gerecht gemaakt met ketjapsaus. Van het ene krijg je het andere idee en dat was heerlijk.

Conclusie: Dit boek is echt prachtig om te zien en te hebben, etc. Maar ik vind het persoonlijk nogal lastig allemaal. Als je van de echte Chinese keuken houdt, dan is dit boek echt iets voor jou. Wat ik miste was een indicatie qua pittigheid. Verder vond ik het register achterin erg goed dat uitlegde wat wat was qua ingrediënten, vaak moet je dit maar gissen namelijk. De zwartebonensaus heb ik wel even Gegoogled zodat ik wist hoe het potje eruit ziet, maar dat is een keuze. Een prima boek dus!

Beoordeling: ★★★★

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *