Recensie: Bloedbroeders – Helen Vreeswijk

bloedbroedersTitel: Bloedbroeders
Originele titel: Bloedbroeders
Auteur: Helen Vreeswijk
Uitgever: Van Goor
Verschenen: 2015
Genre: young adult
ISBN: 9789000346585
Koop dit boek op Bol.com

Bloedbroeders is het derde boek van Helen Vreeswijk dat ik lees en ik vind de boeken ongelooflijk spannend. Je kan er zo goed bij weg kruipen in een dekentje! Heerlijk.

De zestienjarige Reza komt met zijn moeder en zus tijdelijk naar Nederland om het familierestaurant van zijn oom voor de ondergang te behoeden. Zijn oom heeft zich door creatief
boekhouden in de nesten gewerkt en zit daarvoor een celstraf uit. Zijn twintigjarige neef Ayaan wordt opgezadeld met de zorgen voor het restaurant en het gezin.
Ayaan heeft totaal geen affiniteit met het restaurant en denkt maar aan een ding: snel en gemakkelijk geld verdienen zodat hij zijn eigen dromen kan najagen. Om zijn plannen uit te voeren
heeft hij echter een handlanger nodig. Reza is daar geknipt voor: hij is familie – een bloedverwant – en bovendien naief en kneedbaar.
Zorgvuldig heeft Ayaan de beroving uitgewerkt: de locatie, het tijdstip, de vluchtauto, de vluchtroute en een alibi. Er kan niets fout gaan. Maar dan gaat het toch gruwelijk mis…

Als eerste vind ik het heel erg tof dat mijn naam in dit boek voorkomt! Ook al is het maar een paar keer, maar toch staat het er. Ik zie mijn naam sowieso al niet vaak en ik heb het nog nooit in een boek gezien. Dus ik ben blij dat ik mijn naam gevonden heb in een boek van een schrijfster die ik super goed vind.

Ook dit verhaal is net als vele anderen weer gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat komt omdat Vreeswijk zelf jarenlang bij de recherche heeft gewerkt en zo vele gevallen voorbij heeft zien komen. Dit boek past heerlijk in het rijtje met haar vorige toppers. Ik was dan ook heel benieuwd naar dit boek.

Reza komt in Nederland te wonen en wordt al snel bijgepraat door zijn neef. Hij probeert hem als het ware in te pakken met mooie praatjes. Daaromheen speelt zich weinig af. Maar door de vele ladingen aan informatie die je krijgt over de personages geeft ook dit minder actievolle stuk voldoende interesse af aan de lezer. Ayaan wordt goed beschreven en hij lijkt op ieder gebied succes te hebben. Hij vraagt Reza voor een klus en dan kan hij natuurlijk moeilijk nee zeggen. Ze zijn bloedbroeders zoals ze dat noemen. Maar gaan ze echt voor elkaar door het vuur? Ayaan is echt een beetje een achterbakse egotripper zoals ik dat wel wil noemen. Hij vindt zichzelf geweldig en dat moet natuurlijk iedereen weten. Reza is een soort volgeling en gelooft zijn neef bijna in alles. Soms wel eens wat te naïef. Ze moeten een overval plegen en Reza moet natuurlijk meedoen in de snode plannetjes van Ayaan. Je voelt gewoon dat het wel fout moet gaan, maar naïve Reza is natuurlijk niet te stoppen. Je wilt bijna tegen hem schreeuwen dat hij wakker moet worden, erg spannend. En zo wordt je langzaam meegevoerd naar de ontknoping van dit oerspannende verhaal. Want je moet gewoon weten hoe dit zal aflopen.

Na de misstap van het duo komt er natuurlijk een rechercheur in het spel met een heel team. Ze onderzoeken de zaak en proberen ook vragen een beetje naar de lezer toe te spelen, wat het zelfs af en toe interactief weet te maken. Het tempo ligt erg goed voor dit boek, hier en daar wat stroomversnellingen om het nog spannender te maken zijn erg op zijn plaats. Reza wordt een angsthaas en Ayaan lijkt voor de duivel nog niet bang te zijn. Die diversiteit in personages is erg interessant en goed gedaan. Je weet wel hoe het zal aflopen op een gegeven moment, maar om de een of andere reden past dat wel bij dit boek. Al vind ik het ook wel weer jammer. Erg spannend verhaal over twee jonge jongens in het criminele circuit. Geweldig Helen!

Beoordeling:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *