Recensie: Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr

alsjehetlichtnietkuntzienTitel: Als je het licht niet kunt zien
Originele titel: All the light we cannot see
Auteur: Anthony Doerr
Uitgever:  The House of Books
Verschenen: 2015
Genre: literatuur, historisch, roman
ISBN:9789044345940
Koop dit boek op Bol.com

Dit boek trok me gelijk toen er stond ‘voor alle liefhebbers van De Boekendief’, want ik heb dat boek uitgeroepen tot mijn favoriete gelezen boek van 2014. En toen ik ontdekte dat de schrijver maarliefst 10 jaar aan dit boek heeft gewerkt, dacht ik gelijk dat het bijna wel een meesterwerk móest zijn.

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.
In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Zoals jullie inmiddels al ontdekt hebben houdt ik ontzettend van historische romans. Vooral hoe deze oude tijd is vastgelegd in zo’n boek, wat moet dat een onderzoek werk geweest zijn denk ik dan bij mezelf. Het is mooi hoe de schrijver dit verhaal van een normaal leven koppelt aan iets wreeds als de tweede wereldoorlog.

De vader van Marie Laure krijgt de taak om de Zee der Vlammen veilig te stellen tijdens de oorlog, afkomstig uit het museum. Marie-Laure is blind sinds dat ze zes is, maar toch leeft ze vrij normaal met haar vader. Hij verteld dan ook alles aan haar in detail, zodat ze niets mist. Ze wonen in Parijs en haar vader heeft een maquette gemaakt van de wijk waarin wonen, zodat ze eventueel de weg kan vinden. Marie-Laure bewijst in dit prachtige boek dat ze de wereld beleeft op haar eigen manier, waarin ze de dus veel ziet.

Werner is een jongen die opgroeit in Duitsland, samen met zijn zusje Jutta en nog wat kinderen. Werner is zeer geïnteresseerd in alles wat met techniek, meetkunde, wiskunde en fysica te maken heeft en verdoet zo zijn tijd. Als hij een radio heeft gemaakt komt hij verschillende dingen te weten en leert hij zichzelf dingen.

Op een gegeven moment worden de verhalen van Werner en Marie-Laure op een bijzondere manier gekoppeld. In de tussentijd gebeuren er uiteraard erg veel dingen. Doerr beschrijft alles zo gedetailleerd, zodat het lijkt alsof je er zelf middenin staat. Echt een meesterlijkwerk, zoals velen zeggen! Echt een top boek waarvan ik nu al weet dat hij in de top 10 van 2015 komt.

Beoordeling: ★★★★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *