Dagje Amsterdam deel 2: The Bookstore Tour

Zoals ik al zei, hierbij deel 2 van de ‘Dagje Amsterdam’ reeks. Er zijn er ook maar twee, dus verheug je niet teveel op de niet-bestaande deel 3. In dit deel ga ik je dus 3 boekwinkels laten zien inclusief de pros en cons per winkel. Ik behandel de volgende boekwinkels: Waterstones, The American Book Center en Scheltema.

Waterstones

IMG_20150529_175756Het valt in ieder geval vrij snel op als je door de Kalverstraat slentert in het midden van Amsterdam. Op de hoek waar je rechtsaf richting Spui kan zie je met mooie sierlijke letters al snel Waterstones, een luxe grote Engelse boekwinkel met drie verdiepingen. Ik rende er dan ook bijna heen toen ik het gebouw zag.

Eenmaal binnen leek het niet eens heel groot, maar al snel zag ik dat er trappen waren die naar boven gaan. Ik vond het erg mooi ingedeeld met vele kasten en enkele tafels met de boeken die waarschijnlijk veel verkocht worden. Als je naar boven gaat kom je allerlei magazines tegen (echt heel veel) en ook een schap met allerlei Engelse lekkernijen. Dit vond ik wel een grappige toevoeging. Er was ook een lange tafel met allerlei dagboekjes, zoals teksten, tekeningen, vragen per dag. Leuke hebbedingetjes.

Nog een verdieping hoger vond ik waar ik moest zijn, de young adult afdeling en de fantasy afdeling. Ze hadden echt een groot assortiment young adult boeken, overal waren ook kleine post-its geplakt op de planken met aanraders van lezers. Dit was wel erg grappig en leuk, echter kon je niet ieder briefje goed lezen. Ik heb uiteindelijk niks gekocht op de YA-afdeling, omdat ik de boeken echt vrij duur vond. De meesten waren rond de 13 euro. Dat vond ik nogal prijzig als ik ze op Bookdepository bijna de helft goedkoper kan krijgen.

Toen ik achter dat besluit was ging ik twee Black Penguin Classics uitzoeken op de begaande grond. Deze waren €1,50 per stuk en ik heb in Leeuwarden ook al eens in twijfel gestaan of ik ze zou kopen of niet. Toch heb ik het maar gedaan! Ik kan mijn collectie altijd nog uitbreiden, ik heb nu boekje 1 en 2 gekocht, maar er zijn tachtig soorten dus ik heb nog wel even te gaan. Wat ik kreeg toen ik de boekjes kocht was een tof tasje van Waterstones en een boekenlegger. Ideaal voor mijn collectie boekenleggers.

waterstonesLinksboven zijn mijn aankopen te zien. En de rest van de foto’s bieden je een impressie van de winkel.

Pros:
– Creativiteit in de winkel (tekstbriefjes, tafels zijn leuk ingericht)
– Ruim assortiment
– Makkelijk te bereiken en het valt goed op
– Grote winkel (drie verdiepingen!)

Cons:
– Vrij duur (gemiddeld boek kost 13 euro)
– Niet echt een standvaste stijl wordt er gebruikt in de winkel, modern en ouderwets doorelkaar

Al met al dus bijna helemaal geen cons behalve de prijs dan. Die eronder vond ik slechts een verbeterpuntje, niet echt een nadeel wat dwars ligt ofzo.

The American Book Center

IMG_20150529_180105The American Book Center is een best wel grote winkel gevestigd aan het Spui. Ik ben al eens eerder bij The American Book Center geweest dit was echter in Den Haag en dat is ook alweer zo’n 5 á 6 jaar geleden. Dus tijd voor een herbezoekje was het dus zeker wel. Deze winkel bestaat uit (als ik het goed heb) drie verdiepingen.

Het is grappig dat er in de etalage gebruik wordt gemaakt van kaartjes tussen bestsellers, hierop staat op welke verdieping je het boek kan vinden. Dit vond ik wel leuk gevonden. Wat ook heel leuk is, is de boom midden in de winkel. Ik wist dat hij er was, alleen valt hij in het echt minder goed op dan ik dacht. De winkel maakt gebruikt van hoogteverschillen wat het echt een feestje maakt om erdoorheen te lopen. Het voelt een beetje als een doolhof. Aan de ene kant van de trap naar de eerste verdieping heb je ook gewoon boeken staan, zodat je onder het traplopen lekker naar boeken kan kijken. Ideaal!

Wat ook opviel is de ruime collectie aan manga’s en comics. Daar heb ik zelf weinig mee, maar voor de mensen die dit juist in overvloed zoeken, hier ben je aan het juiste adres. The American Book Center is iets goedkoper dan Waterstones. Je kon ook boeken kopen waar een verrassing in zat. Echter alleen vier zinnetjes met waar het boek ongeveer over gaat. Dit zou tien euro moeten kosten, iets hield me tegen want ik wist niet wat ik dan zou kopen, dus ik heb het maar niet gedaan.

Voor de rest was het echt een leuke winkel waar ik echt een tijdje rond heb gelopen. Bij The American Book Center heb ik dus niks gekocht.

americanbookstoreOp al deze foto’s zie je een impressie van de winkel.

Pros:
– Creativiteit (ook weer het gebruik van briefjes en hints naar de verdieping)- De boom midden in de winkel, hij blijft leuk
– Groot assortiment
– Goedkoper dan Waterstones

Cons:
– Weinig YA boeken in verhouding
– Vrij duur – Valt niet erg op door de markt die aan de gang was

Ook weer weinig cons, maar iets meer dan Waterstones. Ook The American Book Center is aardig aan de prijs vooral in vergelijking met The Book Depository, maar het was al met al een toffe winkel om eens rond te neuzen. YA boeken waren er ook een stuk minder dan bij Waterstones.

Scheltema

IMG_20150529_180227Ik moest even zoeken waar de Scheltema eigenlijk was. Eerst was hij op een andere locatie gevestigd en is sinds kort verhuisd naar het Rokin. Echter zijn ze in die straat bezig met werkzaamheden, dus ik moest eventjes zoeken. Dwars door de Forever 21 sloop ik dan ook van de Kalverstraat naar het Rokin.

Scheltema is een gigantische moderne boekwinkel die je gewoon niet mag missen. Ze hebben roltrappen, wat toch stiekem wel een dikke pro is. En zelfs een koffiezaakje binnen. Er hangt een ietwat formele sfeer, meer dan bij de andere boekwinkels. Maar op zich vond ik dit wel te doen.

Ze hebben best wel veel YA boeken. En dan natuurlijk veel Nederlandse. Ze hebben ook een Engelse hoek, deze is best wel groot. De YA boeken zijn hier wel veel minder dan in de andere twee boekwinkels, maar desondanks niet teleurstellend. Deze boekwinkel heeft maar liefst vier verdiepingen! Echt ontzettend veel, een compleet kookstation voor demonstraties en de bovenste verdieping heeft tweedehands en ramsj, iets wat ik bij de andere winkels ook miste. Ik heb hier heerlijk rondgeneusd en telkens was ik in twijfel wat ik nou zou gaan kopen.

De prijzen van Nederlandse boeken zijn zoals overal gewoon hetzelfde. Engelse boeken waren hier ook rond de 10 á 12 euro. Uiteindelijk heb ik toch nog een boek gekocht. Leugens van Michael Grant, de eerste twee boeken heb ik, maar ik wou ook graag deze hebben. En hij was nog steeds voor de mid-price te krijgen van €7,50. Een prima prijs.

scheltemaLinksboven het boek die ik heb gekocht. De bladzijde randen zijn overigens oranje gekleurd, ik vind deze editie zo mooi. Voor de rest heb ik impressie foto’s gemaakt.

Pros:
– Hele nette overzichtelijke winkel
– De koffiezaak
– Roltrappen én een lift
– Vrij grote YA en Engelse afdeling
– Heel groot
– Tweedehands en ramsj aanbod

Cons:
– Geen gebruik van creativiteit, vooral heel formeel
– Vooral gericht op het oudere publiek
– Geen boekenlegger als je iets koopt

Al met al een winkel waar je ook zeker een kijkje moet nemen als je naar Amsterdam gaat. Echt de moeite waard. Wat ik wel miste was dus de creativiteit, je had ook niet echt een leuke hoek voor de kinderen. Er was wel iets, maar het moest vooral strak en gestructureerd blijven merk je. Ook de aanraders miste ik zoals in andere winkels. En bijna in iedere boekwinkel waar ik kom krijg ik wel een boekenleggertje, dat miste ik hier ook wel een beetje. Was juist zo leuk geweest als aandenken.

 

Dit was mijn bookstore tour door Amsterdam, zouden jullie het leuk vinden zoiets eens vaker te zien van bepaalde boekwinkels?

5 reacties

  1. Wat een leuk artikel! Bij The American Book Center hebben ze wel vaak uitverkoop, dan staat er echt een hele boekenkast vol afgeprijsde boeken. Toen ik nog in Amsterdam woonde wist ik hier regelmatig heel goedkoop boeken te scoren! 🙂

    En ben je niet bij de New English Bookstore in de kalverstraat geweest? Dat is ook zeker een aanrader; het is niet zo mooi of netjes ingericht, maar je hebt wel een groot aanbod Engelstalige boeken voor ong. 5 euro per stuk 🙂 Hier kocht ik ooit de complete Hunger Games trilogie voor 12,50 en de complete Maze Runner serie voor 15 euro.

    1. Oh joh dat weet ik helemaal niet. Ik kom nooit in Amsterdam dus ik heb getypt wat ik tegen ben gekomen. The American Book Center had deze keer een paar boeken in de sale, maar nog steeds niet echt leuke boeken of heel goedkoop. New English Bookstore ben ik nog niet geweest nee. Die pak ik de volgende keer wellicht! Bedankt voor het idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *