Column: Hak, boek in tweeën voor films

9200000022091731Ik las gisteren op mijn Facebook een nieuwtje dat mij niet zo vrolijk maakte. Het laatste deel van Divergent in tweeën wordt gehakt en zo dus wordt verfilmd. Wéér een part 1 en een part 2 dus.. Maar er viel mij een dingetje op, heel veel laatste delen van boeken worden opgesplitst wanneer er een film van komt. Dit is zo jammer, het boek bestaat toch ook niet uit twee delen? Na Harry Potter and the Deathly Hallows, Breaking Dawn en ook Mockingjay is nu dus ook Allegiant aan de beurt.

Telkens weer, in het begin denk je dat het nog meevalt en het niet zal gebeuren, maar dan opeens komt het nachtmerrie-bericht binnen als een bom.. Je favoriete boek wordt verfilmd, oké dat gaat nog wel tenminste dat hoop je want er zijn ook ontzettend slechte boekverfilmingen, zoals Twilight, Percy Jackson en The Host. Die zouden eens opnieuw moeten worden gemaakt om de schade te herstellen. Het boek van Twilight is wel goed, maar kijk je de film dan krijg je het emotieloze gezicht van Kristen Steward te zien. Terwijl je Bella in het boek juist heel anders voorstelt.

Dan heb je nog een dingetje.. boekverfilmingen is nummer één, maar twee is dus de trend om het laatste deel van een boeken serie in stukken te splitsen. Maar eigenlijk hoeft dit helemaal niet, omdat er in het eerste deel natuurlijk het meeste wordt verteld en het laatste deel dat allemaal afsluit. Blijkbaar blijken toch steeds meer filmmakers dit over te nemen. Waarom? Omdat er meer geld uit te halen is uiteraard. Mensen lopen warm bij de eerste delen en als het slot dan eindelijk komt, komen er de meeste bezoekers.

Vroeger toen ik nog een klein meisje was (ik weet dat ik nog steeds niet echt groot ben, maarja), was ik echt een supergroot fan van Harry Potter. Ik heb het destijds leren kennen door de films, die waren natuurlijk ook geweldig. Kort daarna ging ik de boeken al lezen en ontdekte dat hier nog veel meer plezier aan te beleven was. Het laatste boek heb ik eerst in het Engels gelezen en daarna in het Nederlands, omdat die later uitkwam. De laatste film uit de geliefde Harry Potter-reeks werd echter in twee stukken gehakt. Eerst dacht ik nog dat het nog wel een goede keuze zou zijn, omdat er veel gebeurd en het dus ook tijd nodig zou hebben in de film. Maar.. ik ben nog nooit zo teleurgesteld bij een Harry Potter film. Het laatste deel, dus part- 1 en 2 vond ik echt vreselijk.. ik werd er niet echt vrolijk van en bovendien waren twee films niet nodig geweest aangezien er veel te veel saaie stukken ontstonden.

allegiantnieuws
Het komt er eigenlijk op neer dat ze nog eventjes op de valreep meer willen verdienen, omdat er dan de meeste bezoekers zullen komen. Het is een goede truck, ondanks dat het vaak ontzettend tegenvalt. Bovendien is er tegenwoordig sowieso veel meer geldklopperij bij films van boeken, de merchandising stroomt bijna het internet uit. Zelfs mensen die de boeken niet eens kennen, roepen dat ze de grootste fans zijn en niet meer kunnen leven zonder. Grutjes, dat is toch wat. Twilight spant eigenlijk nog wel de kroon. De eerste drie delen waren al niet geweldig, met Bella die tien minuten depressief uit een raam kijkt en de camera in rondjes om haar heen draait. Maar part- 1 en 2 van het laatste deel, Breaking Dawn was echt erg. Ten eerste gebeurd er niet veel en dan opeens gaat het de rest van de film alleen maar over een hijgende Bella die haar gore bevalling moet doorstaan, omdat de baby misschien een vampier zou kunnen zijn. Brr..daar krijg je toch de creeps van. Het spijt me voor de Twilight-fans die het hier misschien niet helemaal mee eens zijn, maar zo denk ik erover.

Dan heb je nog andere boekverfilmingen waarbij er al wel een eerste deel is verfilmd, maar er nog niet zeker is dat er nog volgenden zullen komen. Dan heb je het bijvoorbeeld over City of Bones uit de Mortal Instruments serie. Die film vond ik trouwens wel heel goed, maar toch weten we nog niet of City of Ashes gaat verschijnen. En dan heb je nog The Hunger Games.. ik vond die film ook echt heel mooi gemaakt en erg gelijknamig bij het boek. Deel 2 was ook mooi, maar heel veel mensen begrijpen het einde niet zoals het ook exact is in het boek. Opzich wel te begrijpen, maar wel een teken dat ze dicht staan bij het boek in plaats van er zelf nog een verhaal aan vast te plakken. En dan verrassing: Mockingjay komt ook in twee delen. Oké, dit boek vond ik niet echt geweldig, tegenover deel 1 en 2 maar toch gaan ze het minste boek wel in twee stukken hakken. Mehhh. Het is gewoon een inkomstenbron die ze eventjes extra er bij plakken, terwijl het totaal niet nodig is.

En dan is het nu ook zo bij de Divergent-trilogie. Ik kan wel janken. Weer een deel dat ik iets minder vindt en dan maken ze er weer twee films van, er gebeurd niet veel maar toch doordrammen zo klinkt het bij mij in de oren. Het wordt er vaak te saai op als ze zoveel minuten moeten vullen met iets waarin niks gebeurd.. Het is echt super jammer en ik hoop echt dat deze trend snel stopt, want ze gaan verlopig nog veel meer (vooral YA) boeken verfilmen. Maar hopelijk wordt Allegiant met het succes ontvangen zoals het plaatje hieronder, zucht..

Wat vinden jullie van de beslissing om laatste delen in tweeën te splitsen?

(Trouwens was dit mijn eerste column ooit geschreven, dus hopelijk valt het in de smaak en laat me weten als jullie hiervan wel meer willen zien.)

DIVERGENT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *