Bookstore tour: Deventer en Enschede

En hier was ik weer met een nieuwe bookstore tour! De vorige heb ik gedaan in Amsterdam en hier is toen erg positief op gereageerd, vandaar dat ik het ben gaan doorzetten. Ik ben ook van plan om nog eens eentje te maken van boekwinkels bij mijn eigen woonplaats in de buurt. Maar dat zal nog komen!

Bij deze een bookstore tour in de steden Deventer en Enschede. Ik was vorige week een weekje naar Holten, Landal Greenparks. Wat trouwens echt een aanrader is. Ze zijn daar super vriendelijk, veel ruimte tussen de bungalows en heerlijk rustige omgeving. Ik heb echt even kunnen genieten. We zijn naar twee steden geweest in het weekje vakantie en dat waren Enschede en Deventer. Deventer kennen velen natuurlijk van de term “Deventer boekenstad” en van de kilometers lange boekenmarkt. Dus ik was natuurlijk erg benieuwd welke winkeltjes daar allemaal zaten.

Das Gute Ist Immer Da!

IMG_20151019_143239 (Copy 1)De eerste winkel die ik bezocht was Das Gute Ist Immer Da! Eerst dacht ik bij het zien van die naam dat het een boekwinkel zou zijn die gespecialiseerd is in Duitse boeken. Maar het is een antiquariaat winkel met heel veel boeken. En ook in vele talen, zo hadden ze Nederlands en Engels, maar ook Duits, Frans en Italiaans. Het winkeltje is oorspronkelijk gestart als een winkel gericht op Duitse literatuur, maar al snel kwamen ook andere talen aanbod. Vandaar de naam. Niet echt op gelet verder. Er was verder niemand in de winkel, behalve de verkoper. Hij is erg enthousiast over de winkel en vertelde dat er net weer nieuwe boeken waren binnen gekomen. Dat vind ik altijd erg leuk om te horen, hoe iemand kan praten over zijn winkel. En over de passie voor boeken in dit geval.

Het was heel karakteristiek en oud ingericht. Ik vond het wel wat hebben. Ergens stond een fauteuil in de hoek, wat het winkeltje erg huiselijk maakt. Super leuk gedaan. Over de prijzen van de winkel weet ik niet heel veel, maar ze hadden in ieder geval veel keuze. Vooral in oudere boeken. Iets verderop in de winkelstraat, stond een reclamefiets van deze winkel, wat ik wel erg grappig vond. Het is namelijk weer eens wat anders.

Ik heb van deze winkel een filmpje gevonden op YouTube die je kunt bekijken om een echte goede indruk te krijgen van Das Gute Ist Immer Da!

dasgute1


©Mediacentrum Deventer

Boekhuis Deventer

IMG_20151019_150800 (Copy 1)Ook Boekhuis Deventer zit in dezelfde straat gevestigd als Das Gute Ist Immer Da! De gevel viel me gelijk al op, dat blauwe steekt mooi af tegen de rest. Ook deze winkel biedt antiquariaat aan. Het is een lange winkel, die erg veel lijkt op de vorige winkel, alleen wat minder huiselijk aangekleed. Het zijn vooral vele rijen met boeken, overal, boeken!

Ook vele keuze mogelijkheden, vooral veel literatuur. Maar ook specialiseert deze winkel zich in geschiedenis, kunst en toegepaste kunst, topografie en esoterie. Ik ben er eventjes binnen gelopen. En het was even een weg banen door de vele stapels boeken. Wow, zo veel! Ook van deze winkel heb ik een filmpje gevonden.

boekhuis1

©Mediacentrum Deventer

Gedrukt & Geknipt voor u

IMG_20151019_150803 (Copy 1)

Dit winkeltje is wat minder ouds aangekleed dan zijn voorgangers in dit rijtje. En het bijzondere aan deze winkel is dat er twee panden tegenover elkaar zitten. Heel grappig vond ik dat. Ik ben niet in de winkel geweest, maar ik vond dat hij toch in dit lijstje moest staan. Aangezien ik het toch leuk vond dat er twee panden waren. De rode kleur van de gevel, is ook lekker opvallend. En aangezien ik met mijn ouders in Deventer was, kan ik natuurlijk niet een half uur in iedere boekwinkel duiken, haha. Prioriteiten stellen. Maar ook deze winkel bevat weer veel antiquariaat. Het richt zich op vele vlakken, vooral literatuur en romans vindt je in deze winkels. Maar ook geschiedenis en sport. Wat netjes is en wat ik heb gelezen op internet is dat alle boeken in deze winkel zijn geregistreerd in de computer, erg bijzonder en veel werk.

© Mediacentrum Deventer

Alternote

alternote1© Info Deventer

Even een illegaaltje tussendoor, want dit is namelijk geen boekwinkel. Maar een winkel met alles rondom notitieboeken en vooral postkaarten. Geweldig. En sinds ik met postcrossing bezig ben kon ik het niet laten om ook even bij deze winkel binnen te wandelen. Postcrossing is trouwens het versturen van kaarten naar random personen. Zo ben ik ingeschreven bij postcrossing.com waar je dus telkens random een adres krijgt van iemand op de wereld. En je dan ook weer een kaart van een random persoon krijgt. Heel leuk om te doen!

Het was er opvallend druk en er waren echt heel veel postkaarten. Bakken vol! Allemaal netjes gesorteerd op categorie. Het is een prachtige winkel, alleen al voor deze winkel was mijn bezoekje aan Deventer geweldig.

image.php© Deventer Info

Boekhandel Broekhuis

IMG_20151020_151449 (Copy 1)De laatste in de rij is in Enschede en dat is de grote boekwinkel Broekhuis. Ik ben hier in februari ook al eens geweest en het is een geweldige winkel. Het is een erg moderne winkel waar je echt heel veel kunt vinden. Op de bovenste verdieping hebben ze tweedehands boeken. Je kan er trouwens ook veel muziek vinden. Ze noemen het ook wel dé boekhandel van Twente. Broekhuis heeft trouwens ook vestigingen in Almelo, Hengelo en Oldenzaal.

Ik ben hier nu weer eventjes binnengeweest. Maar aangezien ik al aardig moe was van een dag Primark en de rest van het centrum te hebben bezocht. Had ik weinig zin meer om de hele zaak door te gaan. Maar ik weet van de vorige keer dat het een geweldige winkel is!

IMG_20151020_151553 (Copy 1)

2 reacties

  1. Ik woon in Duitsland, maar ik kom wel nogal vaak naar Enschede om boeken in deze winkel te kopen. Wanneer ik er een tijdje niet kom, missen ze me al een beetje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *