Aftrap YA Boekenweek, mijn top 10

Yes! Eindelijk is ie er dan, de YA Boekenweek! Iedereen heeft er met smart op gewacht en nu is het eindelijk gerealiseerd. Er was natuurlijk al een gewone Boekenweek waar ik ook al helemaal warm van draai en je hebt de Kinderboekenweek, hier wordt ik dan iets minder warm van. Al is het natuurlijk hartstikke leuk voor de kinderen. Maar iets voor er tussenin was er eigenlijk dus nam Lisa Snijders het initiatief, ze is mede-eigenaar van Boekhandel Stevens uit Hoofddorp. Ze begon een petitie richting CPNB om een young adult boekenweek te beginnen. De petitie is dan ook massaal ondertekent en er komt dus een YA boekenweek. Maar na invulling van CPNB was het blijkbaar meer de bedoeling om meer jongeren aan het lezen te krijgen en dan vooral literatuur. En zo werd het niet de YA Boekenweek, maar de Literatour. Het is uiteraard nog steeds bedoeld voor jongeren, maar deze schrijvers worden eronder verstaan: Gideon Samson, Lydia Rood, Ernest van der Kwast, Daniëlle Bakhuis, etc. Terwijl wij als YA lezers heel erg anders aan denken. De week is van 23 tot 29 maart en hierin worden de nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs bekend gemaakt. De prijs bestaat uit twee juryprijzen en een publieksprijs, op 27 maart worden de winnaars hiervan bekend gemaakt.

Maar om niet om de hete brij heen te draaien maak ik mijn top 10 YA boeken bekend. En dit zijn boeken die ik zelf versta onder YA boeken, zonder echte literatuur dus.

De test van Joelle Charbonneau deel een10. De Test – Joelle Charbonneau

Een heerlijk boek waarvan ik echt heb kunnen genieten. Al werd het in de loop van de serie wel steeds minder. Deel 1 is en blijft mijn favoriet. Cia is uitverkoren om mee te doen aan De Test, hier doen alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest aan mee. Zij de slagen voor De Test worden klaargestoomd tot toekomstige leiders van hun land. Vol moed vertrekt Cia richting de hoofdstad waar De Test zich plaatsvindt. Zowel geestelijk als fysiek vergt het veel van de kandidaten. Kan Cia de mensen om haar heen wel vertrouwen. Lees hier de recensie.

 

9. Schim en Schaduw – Leigh Burdago

Ik heb helaas alleen nog maar het eerste deel gelezen (shame on me), maar ik beloof jullie snel aan deel 2 te beginnen. Want ik vond dit boek ook zo leuk! Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van dit land is onzeker. Alina is nog nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een kracht die zijn leven redt… Lees hier de recensie.

 

delabyrintrenner8. De Labyrintrenner – James Dashner

Oh, wat een heerlijk boek is dit ook. De hele serie trouwens, maar het leukste vind ik meestal hoe het zich ontwikkeld vanaf het begin. Ook de film is een aanrader! Nadat het geheugen is gewist van Thomas wordt hij wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas echt beseft dat ze vastziten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. Overdag proberen zij de uitgang te vinden, maar ’s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood.. Lees hier de recensie.

deselectie7. De Selectie – Kiera Cass

Lekker meisjesachtig zul je denken, grote jurken een soort van miss verkiezing? Maar nee, het is een keiharde strijd om de prins. Een geweldige serie waar je echt van kan genieten. Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon. America Singer vindt het een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven, in een paleis wonen die wordt aangevallen door rebellen. Als ze Maxon ontmoet begint ze te twijfelen… Lees hier de recensie.

 

cinder6. Cinder – Marissa Meyer

Cyborgs! Ja, een zwak is bij mij geraakt. Ik hou van robots, techniek, nerdydingetjes en toen ik Cinder ontdekte had dit het allemaal. . Ik moet nodig deel 2 lezen. Mensen en androïden leven samen in de grauwe straten van Nieuw Peking. Een dodelijke plaag houdt lelijk huis onder de bevolking. Vanuit de ruimte kijken de maanmensen toe, hun kans afwachtend. Niemand weet dat het lot van de aarde afhangt van één meisje Cinder, een monteur, een cyborg. Maar als prins Kai in haar leven verschijnt, bevindt ze zich plots in het midden van een intergalactische strijd… Lees hier de recensie.

92000000022297905. Starters – Lissa Price

Starters is een mysterieus boek met een origineel concept, het weet me gewoon te boeien om de een of andere reden. Callie staat voor een onmogelijke keuze: haar ouders zijn dood en haar broertje is ernstig ziek. Waar kan ze geld vandaan halen om haar broertje en zichzelf van eten en andere zorg te voorzien? Deze zeer spannende thriller speelt zich af in de toekomstige wereld waarin een biologische aanval op Beverly Hills alle volwassenen tussen de 20 en 60 jaar heeft weggevaagd en de oudere generatie een lang en rijk leven leidt ten koste van de jongeren. Haar enige uitweg is de Bodybank… Lees hier de recensie.

 

10010040118066694. Inwijding – Veronica Roth

Wie kent dit boek nou niet tegenwoordig? De film Divergent is een enorme kaskraker geworden door het succes van dit boek. Geweldig en een must read! In Inwijding is de stad Chicago verdeeld in verschillende facties: eduditie, onverschrokkenheid, oprechtheid en zelfverloochening. Tris, zoals Beatrice zich noemt nadat ze bij Onverschrokkenheid terecht komt heeft haar jeugd doorgebracht bij de factie Zelfverloochening, maar moet op haar zestiende een test ondergaan waarbij er bepaald wordt welke factie bij je hoort. Uit de test blijkt echter dat ze Afwijkend is en dus eigenlijk in geen enkele factie thuishoort. Het is gevaarlijk om Afwijkend te zijn, wordt haar telkens opnieuw verteld… Lees hier de recensie.

 

10010040102143553. Stad van Beenderen – Cassandra Clare

Als je deze boeken nog niet hebt gelezen loop je ook wel een (klein, ieniemienie) beetje achter. Geweldige boeken, de gehele serie Kronieken van de Onderwereld. De vijftienjarige Clary woont met haar moeder in New York. Het leven van Clary verandert drastisch wanneer ze in een club getuige is van een moord. Drie getatoeëerde jongeren met vreemde wapens vermoorden een andere jongen. Het vreemde aan de hele zaak is dat zij de enige is die de drie geheimzinnige jongeren kan zien. De jongeren zijn net zo verbaasd als Clary en vertellen haar dat ze schaduwjagers zijn, het is hun taak om demonen op aarde te vermoorden en mensen te beschermen… Lees hier de recensie.

795952. Vrees Me – Tahereh Mafi

Een heerlijk spannende serie over een meisje die niemand mag of kan aanraken, dat klinkt al veel belovend. En dat was het ook, The Touching Juliette-serie was geweldig leesvoer. Juliette heeft precies 264 dagen niemand aangeraakt. De laatste keer dat ze dat wel deed, was een ongeluk, maar Het Herstel sloot haar op voor moor. Niemand weet waarom een aanraking van Juliette dodelijk is. De wereld valt uit elkaar en niemand geeft aandacht aan een klaarblijkelijk gestoord, zeventienjarig meisje. Ziektes vernietigen de mensheid, het is moeilijk om eten te vinden, vogels vliegen niet meer en de lucht heeft een rare kleur. Er zijn nu zoveel mensen gedood door Het Herstel, dat de overlevers een team vormen en op oorlog uit zijn… Lees hier de recensie.

eenweeffout1. Een weeffout in onze sterren – John Green

Dit is ook een boek die (bijna) niemand ontgaan is, het succes van de film leidde er toe dat er nog veel meer exemplaren werden verkocht naar een van de mooiste YA boeken (ooit?). Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn… Lees hier de recensie.

Dat was mijn top 10 van YA boeken? Welk boek is jouw nummer één?

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *